BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Το στοίχημα της επόμενης ημέρας μετά το -41%

Τράπεζες: Το στοίχημα της επόμενης ημέρας μετά το -41%

Οι τράπεζες, δίχως καμίας αμφιβολία, αποτελούν έναν από τους μεγάλους «χαμένους» του 2020, με τις σωρευτικές απώλειες κατά τους προηγούμενους 12 μήνες να ξεπερνούν το 40%. Μάλιστα, η ζημιά για τον κλάδο θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Δεκέμβριο ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 30% και κατά το β’ εξάμηνο κατά 42%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το υψηλό έτους των 887 μονάδων στις 20 Ιανουαρίου, ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στις 268 μονάδες στις 23 Μαρτίου, δηλαδή δύο μήνες αργότερα. Το χαμηλό έτους σημειώθηκε ορισμένους μήνες μετά, στις 2 Νοεμβρίου, όταν ο δείκτης βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, τις 234 μονάδες.

Έκτοτε όμως, και χάρη στην ευρύτερη αλλαγή κλίματος, οι τράπεζες έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, καταφέρνοντας να διπλασιάσουν την αξία των μετοχών τους. Το σημαντικότερο είναι δε, ότι στο «παιχνίδι» -για πρώτη φορά μετά από το 2014- συμμετέχουν και ξένοι επενδυτές, δείγμα της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Οι πρώτες εβδομάδες του 2021, μάλιστα, αναμένεται να αποτελέσουν και τον οδικό χάρτη του νέου έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί το αν η αλλαγή κλίματος κατά την «έξοδο» του 2020 έχει προσωρινά ή μόνιμα χαρακτηριστικά. Δηλαδή, αν οι ξένοι επενδυτές θα εμπιστευτούν μακροπρόθεσμα τους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά «φθηνοί». 

Οι ετήσιες απώλειες για τις τράπεζες

  • Τρ. Πειραιώς -56,52%
  • Alpha Bank -50,38%
  • Eurobank -37%
  • Εθνική Τράπεζα -25%
  • Attica Bank -40,76%
  • FTSE ΧΑ Τράπεζες -41,37%

Οι επίδοση των τραπεζών το τελευταίο 3μηνο

  • Τρ. Πειραιώς +22,07%
  • Alpha Bank +84,16%
  • Eurobank +53,35%
  • Εθνική Τράπεζα +109,35%
  • Attica Bank +40,79%
  • FTSE ΧΑ Τράπεζες +71,14%

Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών

  • Τρ. Πειραιώς 1,30 ευρώ (χαμηλό έτους 0,62 ευρώ, υψηλό έτους 3,33 ευρώ)
  • Alpha Bank 0,9542 ευρώ (χαμηλό έτους 0,416 ευρώ, υψηλό έτους 1,89 ευρώ)
  • Eurobank 0,5786 ευρώ (χαμηλό έτους 0,2830 ευρώ, υψηλό έτους 0,9240 ευρώ)
  • Εθνική Τράπεζα 2,2610 ευρώ (χαμηλό έτους 0,85 ευρώ, υψηλό έτους 3,04 ευρώ)
  • Attica Bank 0,2340 ευρώ (χαμηλό έτους 0,13 ευρώ, υψηλό έτους 0,4 ευρώ)
  • FTSE ΧΑ Τράπεζες 518 μονάδες (χαμηλό έτους 234 μονάδες , υψηλό έτους 887 μονάδες)

Οι προοπτικές του 2021

Αυτό που φαίνεται να «καλοβλέπουν» οι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες είναι το γεγονός ότι πλέον αρχίζει και υπάρχει μια αχτίδα φωτός στο τέλος του τούνελ. Το τελευταίο διάστημα, οι διοικήσεις επιταχύνουν τα σχέδια εξυγίανσης των ισολογισμών, επισπεύδοντας τις διαδικασίες πώλησης των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) -ένα πάγιο και επίπονο αγκάθι.

Σ’ αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα και η επιτυχημένη υλοποίηση του «Ηρακλή», η οποία έχει καταφέρει να αποσυμφορήσει κάπως την κατάσταση, απελευθερώνοντας πολύτιμα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες. «Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα, καθώς το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων προσελκύει ξένους επενδυτές ακόμα και εν μέσω της πανδημίας» έγραφε πριν λίγες εβδομάδες, η Wall Street Journal.

Την ίδια ώρα, η μείωση των λειτουργικών δαπανών, ο περιορισμός της έκθεσης σε μη τραπεζικές δραστηριότητες και σε ξένες αγορές, καθώς και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης φαίνεται ότι συμβάλλουν -άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο- στην μακρόσυρτη προσπάθεια εξυγίανσης.

Ταυτόχρονα, η έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19 έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για μια ισχυρή ανάκαμψη εντός του 2021, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε, κατά παράδοση, η αγορά αποτιμάει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα τις εξελίξεις στην οικονομία, προτού αυτές συντελεστούν και αρχίσουν να αποτυπώνονται στην πραγματικότητα.

«Κλειδί» επίσης, θα αποτελέσει και το ακριβές μέγεθος του αντικτύπου του κορωνοϊού στα τραπεζικά κεφάλαια, κάτι το οποίο αναμένεται να καταστεί ευκρινές μόνο εφόσον λήξουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. αναστολή αποπληρωμής των δανείων).

Τα stress tests της ΕΚΤ

Τα οικονομικά μεγέθη του 9μηνου έδειξαν ότι η ζημιά, ιδίως όσον αφορά τις προβλέψεις, είναι μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Όμως, το β’ κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα συνδράμουν στην επιστροφή στην ομαλότητα, ξεκίνησαν μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Επομένως, υπάρχει ακόμη δρόμος για την έξοδο από το τούνελ της κρίσης. Και το ερώτημα είναι αν τελικά οι τράπεζες θα κατορθώσουν να αντέξουν αυτή την πίεση. Προς το παρόν, δείχνουν ότι μπορούν.

Βέβαια, καλό θα ήταν να περιμένουμε έως τα stress tests (τεστ αντοχής) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία αναμένονται την προσεχή άνοιξη και τα οποία εκτιμάται ότι θα δώσουν μια πλήρη «εικόνα» της κληρονομιάς του ιού στη βιωσιμότητα των τραπεζών.

Η περίπτωση της Τρ. Πειραιώς

Μέσα στο 2020, η Τράπεζα Πειραιώς έχασε το 56% της αξίας της, με τη μετοχή να βουλιάζει έως και το 0,62 ευρώ. Σήμερα, βρίσκεται στο 1,3 ευρώ, έχοντας καταγράψει άνοδο κατά 22% το τελευταίο τρίμηνο και κατά 16% τον τελευταίο μήνα.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς αποτελεί το πλέον ενδιαφέρον «στοίχημα» της τραπεζικής αγοράς, δεδομένης της άσκησης των CoCos (σ.σ. μετατρέψιμων ομολογιών), η οποία θα καταστήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Τράπεζας (ΤΧΣ) βασικό μέτοχο με ποσοστό άνω του 60%.

Η διοίκηση του ΤΧΣ έχει δεσμευτεί ότι σ’ ένα εύλογο διάστημα και λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, θα προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με στόχο την επανα-ιδιωτικοποίηση και την είσοδο νέων επενδυτών. Το Ταμείο, από την πλευρά του, σκοπεύει να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25%.

Εάν τελικά η Τρ. Πειραιώς καταφέρει να φέρει εις πέρας εντός του 2021 αυτή τη δύσκολη αποστολή και αν τελικά κατορθώσει να προσελκύσει νέους επενδυτές, τότε αυτό αυτομάτως θα συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για τις προοπτικές της ίδιας, αλλά για τις προοπτικές όλου του εγχώριου  χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε διαφορετική περίπτωση, βέβαια, τα προβλήματα για τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστούν, καθώς για ακόμη μία φορά θα μείνουν εκτός του «ραντάρ» των διεθνών επενδυτών και άρα, εκτός της εισροής «φρέσκου» χρήματος. Επομένως, είναι σαφές ότι η περίπτωση της Τρ. Πειραιώς καθίσταται εξαιρετικά σημαντικά για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News