Business & Finance Κυριακή 3/01/2021, 15:39
BUSINESS & FINANCE

Αναδυόμενες αγορές: Το «hot story» του 2021

Αναδυόμενες αγορές: Το «hot story» του 2021

Οι αναδυόμενες αγορές, αναμφίβολα, αναμένεται να «πρωταγωνιστήσουν» εντός του 2021, έχοντας ήδη πάρει φόρα από το τελευταίο τρίμηνο – τετράμηνο του 2020.

Οι μετοχές, άλλωστε, αποχαιρέτησαν το προηγούμενο έτος από επίπεδα, τα οποία είχαν να καταγραφούν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI) του MSCI Emerging Market, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται πάνω από τις 70 μονάδες, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι η αγορά κινείται σε υπερ-αγορασμένα επίπεδα (over-buy).

Όμως δεν είναι μόνο οι μετοχές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αναδυόμενα νομίσματα, τα οποία έκλεισαν το 2020 από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Την ίδια ώρα, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι εκδόσεις χρέους σε τοπικό νόμισμα σημείωσαν την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 10ετίας, με τους επενδυτές να αγοράζουν χρέος, αξίας άνω των 17 τρισ. δολαρίων. Η μέση απόδοση δε, διαμορφώθηκε τον περασμένο Μάιο μόλις στο 3,46%, το οποίο αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η δυναμική επιστροφή των αναδυόμενων αγορών απορρέει από δύο παράγοντες:

  • Αφενός από τη διευκολυντική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, η οποία ενισχύει τις αναδυόμενες αγορές και αποδυναμώνει το «ισχυρό» δολάριο.
  • Αφετέρου από την ευρύτερη ευφορία που επικρατεί, χάρη στην έναρξη των εμβολιασμών και την προσδοκία για επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυτές οι δύο παράμετροι, μάλιστα, καθιστούν τους περισσότερους επενδυτές πεπεισμένους ότι το ράλι θα συνεχιστεί και το 2021, παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές αναδυόμενες χώρες και παρά την άνιση οικονομική ανάκαμψη.

«Οι αγορές, από τη φύση τους, “βλέπουν” μπροστά. Έτσι, εμείς βλέπουμε ένα ισχυρό ράλι, παρά τον σκοτεινό χειμώνα με τους περιορισμούς σε πολλές χώρες» επισημαίνει ο Τριέ Φαμ, στρατηγικός αναλυτής της ING Group NV, στο Λονδίνο.

«Παραμένουμε θετικοί για το 2021, με την ελπίδα ότι θα αλλάξουμε σελίδα όσον αφορά το ζήτημα της Covid-19 και με την ελπίδα ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τη διευκολυντική νομισματική πολιτική» σπεύδει να προσθέσει, τέλος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News