BUSINESS & FINANCE

Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό – Τα επόμενα βήματα, η αύξηση

Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό – Τα επόμενα βήματα, η αύξηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Μέσα στην εβδομάδα κιόλας αναμένεται η αποστολή της πρόσκλησης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής

Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023. Η διαβίβαση  του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου 2023. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023. Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

Σημαντική η αύξηση του κατώτατου

Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί γενναία αλλά ρεαλιστικά, δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Θα έχουμε την τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού. Πρέπει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί γενναία, αλλά και ρεαλιστικά γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι με την ενεργειακή κρίση και γενικότερα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, πρέπει να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις ώστε όχι μόνο να διατηρήσουμε θέσεις απασχόλησης αλλά να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την ανεργία. Συνεπώς, γενναία και ρεαλιστική θα πρέπει να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εργασίας «Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια σημαντική αύξηση, που θα στηρίζει ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό, που έφερε η διεθνής ενεργειακή κρίση, χωρίς να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». 

Πού θα φτάσει ο νέος κατώτατος

Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019. Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι μια αύξηση του κατώτατου της τάξεως του 5,5%-6% που μεταφράζεται σε ένα νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 751 ευρώ. Δεύτερο σενάριο είναι η αύξηση του κατώτατου να ακολουθήσει αύτη των συντάξεων δηλαδή κατά 7,75% που σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμοστεί κοντά στα 768 ευρώ. Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και μεγαλύτερο ποσό -ενόψει και των εκλογών- με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, με αποτέλεσμα ο μισθός να φτάσει κοντά στα 780-784 ευρώ (αύξηση 10%). Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ήταν πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί με διπλάσιο ρυθμό από αυτό της ανάπτυξης. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 θα κλείσει στο 5,6%. Σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση ο ρυθμός ανάπτυξης οδηγεί σε αύξηση κατά 11,2% του κατώτατου μισθού, άρα σε νέα κατώτατο στα 792 ευρώ, μια ανάσα δηλαδή από τα 800 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός: Το νέο χρονοδιάγραμμα για την αύξηση – Σε ισχύ από 1η Απριλίου

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια, οι ενστάσεις του ΟΟΣΑ και η θέση μας στην Ευρώπη

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News