Δελτια Τυπου Πέμπτη 27/06/2024, 08:00
ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Θυμόμαστε πέντε εμβληματικά video games των 90s

Θυμόμαστε πέντε εμβληματικά video games των 90s

Για τους 30something τα 90s αποτελούν πιθανότατα την καλύτερη εποχή στην ιστορία. Είτε είχες αρχίσει μόλις να καταλαβαίνεις τον κόσμο γύρω σου, είτε βρισκόσουν/έμπαινες στην εφηβεία, ήταν η περίοδος που το gaming είχε αρχίσει να… σοβαρεύει. Τα βήματα προόδου γίνονταν άλματα, με τα μετρημένα στα δάχτυλα pixels που μπορούσαν να απεικονίσουν το NES και το Master System, να δίνουν τη θέση τους σε γραφικά βγαλμένα από άλλο πλανήτη και υπερπαραγωγές που έκαναν τους πάντες να παραμιλούν ως το τέλος της δεκαετίας. Αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσεις πέντε τίτλους απ’ όλη τη δεκαετία, εκείνους τους πέντε που βοήθησαν το gaming να αλλάξει επίπεδο, ποιους θα διάλεγες; Έλα να δούμε τους δικούς μας.

Tomb Raider

1996 | PC, PlayStation, Saturn | Action adventure

Ένα παιχνίδι που έφερε τα πάνω κάτω στο gaming και ένας από τους πλέον επιδραστικούς τίτλους στα χρονικά. Το Tomb Raider της Core Design έσπασε με χαρακτηριστική άνεση τα στενά δεσμά του gaming, βρίσκοντας θέση στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Η Lara Croft, ο… θηλυκός Indiana Jones, έγινε πραγματικό σύμβολο, αποτελώντας μέχρι και σήμερα έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους χαρακτήρες video game. Το Tomb Raider διέθετε εκπληκτικά για την εποχή του γραφικά με τον τρισδιάστατο κόσμο του να προσφέρει μία κυριολεκτικά άνευ προηγουμένου επιτυχία. Η δε ανάπτυξή του διήρκεσε ενάμιση χρόνο με το κόστος της να ανέρχεται σε £440.000! Όσο για το τι ακολούθησε, λίγο-πολύ το ξέρεις: δεκάδες τίτλοι, ταινίες και άλλα πολλά στο πλαίσιο ενός franchise αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Doom

1993 | PC, PlayStation, Saturn, SNES, 3DO, 32X, Jaguar | FPS

Θυμόμαστε πέντε εμβληματικά video games των 90s-1

Στις αρχές των 90s, John Carmack και John Romero μας χάρισαν το Doom, ένα παιχνίδι που ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για το είδος των FPS. Σύμφωνοι, δεν ήταν το πρώτο τρισδιάστατο shooter που έκανε την εμφάνισή του, πλην όμως ήταν εκείνο που οριστικοποίησε τα στάνταρ για το συγκεκριμένο genre βάζοντάς το στον χάρτη του gaming και καθιερώνοντάς το στις συνειδήσεις Τύπου και κοινού. Κάτι που ίσως να μην ήξερες, ήταν πως το Doom συνεισέφερε τα μέγιστα στη γέννηση των κοινοτήτων των modders και των speedrunners! Η επιτυχία που σημείωσε το Doom ήταν εξωπραγματική, έχοντας πουλήσει κάτι λιγότερο από τέσσερα εκατ. αντίτυπα μέσα στη δεκαετία, με αποτέλεσμα πολλά άλλα στούντιο να σπεύσουν να το μιμηθούν χωρίς καθυστέρηση. 

Super Mario 64

1996 | Nintendo 64 | Platform

Θυμόμαστε πέντε εμβληματικά video games των 90s-2

Μέχρι τα μέσα των 90s είχαμε συνηθίσει τον Mario στις δύο διαστάσεις. Ανεξαρτήτως συστήματος -GameBoy, NES ή NES- ο Mario ήταν ένας μυστακοφόρος ζουμπάς τον οποίο βλέπαμε πάντα προφίλ καθώς πήγαινε από τα αριστερά προς τα δεξιά. Μέχρι που έκανε την εμφάνισή του το Nintendo 64 και η Nintendo αποφάσισε να αλλάξει τα πάντα. Ο Shigeru Miyamoto δημιούργησε ένα πραγματικό αριστούργημα προσφέροντας στους φίλους του Mario μία εντελώς διαφορετική προοπτική και έναν ανοιχτό κόσμο που μέχρι τότε έμοιαζε αδύνατον να υπάρξει. Ο Mario μπορούσε να κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση, η κάμερα περιστρεφόταν δυναμικά ενώ ο αναλογικός μοχλός στο χειριστήριο της κονσόλας επέτρεπε έλεγχο 360 μοιρών. Ο Τύπος το αγάπησε, το κοινό το λάτρεψε και μέχρι και σήμερα, άπαντες πίνουν νερό στο όνομά του.

Gran Turismo

1997 | PlayStation | Racing

Θυμόμαστε πέντε εμβληματικά video games των 90s-3

Ακόμα ένας τίτλος που έφερε την επανάσταση στο είδος του. Το Gran Turismo που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στα τέλη του 1997 και στον υπόλοιπο πλανήτη την επόμενη άνοιξη, ήταν κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι λάτρεις του είδους δεν ήταν σε θέση ούτε καν να φανταστούν. Μοναδικά γραφικά, άπλετο περιεχόμενο, μία συγκλονιστική γκάμα αυτοκινήτων και σιρκουί απ’ όλο τον κόσμο, συνέθεσαν ένα αποτέλεσμα που σάρωσε. Το δημιούργημα των Kazunori Yamauchi και Shuhei Yoshida (ναι, του μετέπειτα προέδρου των Worldwide Studios της Sony) απέσπασε άριστες κριτικές, σαρώνοντας στις διάφορες βραβεύσεις ανά τον κόσμο και πούλησε περί τα 10,85 εκατ. αντίτυπα αποτελώντας τον τίτλο με τις περισσότερες πωλήσεις στο PlayStation.

Diablo

1997 | PC, PlayStation | Action RPG

Θυμόμαστε πέντε εμβληματικά video games των 90s-4

H Blizzard των 90s δεν είχε καμία σχέση με τον πασίγνωστο σε όλο τον πλανήτη κολοσσό του σήμερα. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας άλλωστε, η εταιρεία ήταν γνωστή μόνο για το Lost Vikings και τα δύο Warcraft. Μέχρι τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του το Diablo αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας. Το παιχνίδι ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Υιοθετούσε μία ισομετρική προοπτική, δίνοντας στον παίκτη τη δυνατότητα να επιλέξει τον ήρωά του μεταξύ τριών κλάσεων, να τον εξοπλίσει και να τον ρίξει σε μία μάχη απέναντι σε ατελείωτες ορδές αντιπάλων, έως ότου φτάσει απέναντι στον Άρχοντα του Τρόμου, τον ίδιο τον Diablo. Με όπλα τον θεοσκότεινο κόσμο του, το ακατάπαυστο κλικάρισμα, το εθιστικό του gameplay και βέβαια το multiplayer κομμάτι του, το Diablo είναι ένας από εκείνους τους τίτλους που γέννησαν ένα ολόκληρο genre.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS